2.11.11

Să conştientizăm ce înseamnă diabetul

Cam pompos titlul. Să vedem totuşi ce iese din postarea asta.

Cum am scris şi ieri, în 14 noiembrie se sărbătoreşte Ziua Mondială a Diabetului. Evenimente se organizează în toată lumea, pe parcursul întregii luni. În State, întreaga lună Noimebrie este dedicată diabetului (National Diabetes Awareness Month). Se difuzează spoturi de informare, ca şi cel de mai jos.



Au loc tot felul de evenimente (deşi uneori au un impact mai slab decât evenimentele dedicate altor boli).  De ce? Pentru că diabetul e, de cele mai multe ori perceput greşit. Deşi tendinţa e să spunem că e mai puţin grav decât alte boli, e greu să faci o comparaţie. Diabetul afectează bolnavul dar şi pe cei din jurul lui. Diabetul nu ucide, dar complicaţiile lui pot ucide. Diabetul poate fi tratat, nu vindecat. Un echilibru bun al diabetului nu garantează lipsa complicaţiilor. Diabetul e periculos pentru că riscă să devină o pandemie mondială. Dacă diabetul de tip 1 este o boală autoimună şi nu poate fi prevenit, o mare parte din populaţia globului riscă să facă diabet de tip 2 din cauza stilului de viaţă nesănătos. Oricum ar fi, diabetul nu se vede, deci este, de cele mai multe ori, ignorat.

De aceea mi-ar plăcea să văd mai multe evenimente dedicate conştientizării diabetului. Anul trecut, despre multe din evenimente s-a scris după 14 noiembrie şi au fost menţionate mai mult în presa locală. Anul acesta, am aflat de un eveniment organizat la Craiova. Nu o să ajung la Craiova, dar îmi propun să contribui online. Voi încerca să postez zilnic. Să vedem. Am idei pentru jumătate din lună.

Dacă vreţi să contribuiţi şi voi la conştientizarea diabetului, mai puteţi trimite cărţi poştale. Deja multe din cărţile poştale cu cercul albastru străbat lumea. Puteţi intra aici pentru detalii şi pentru a afla adresa destinatarului. Cărţile poştale trebuie trimise până în 14 noiembrie, deci mai e timp.
Sau, dacă aveţi blog şi inspiraţie, scrieţi. Trebuie să ne facem auziţi!

No comments:

Post a Comment