3.2.11

Rollercoaster

"Life is a rollercoaster"...vorba cantecului.
Suisuri si coborasuri si senzatii tari si usurarea de la sfarsit cand stii ca tura s-a terminat.
Ca diabetic, nu doar viata in general poate fi un rollercoaster, ci si fiecare zi. Suisuri si coborasuri. Glicemii de la 40 la 400 intr-o ora. Si inapoi de la 400 la 40, in urmatoarea ora. Hipo, hiper, hipo, hipo, hiper, hiper, hiper. Senzatii tari, intr-adevar.

8:00 AM Ziua incepe...alarma enervanta...bajbai dupa glucometru...65mg/dl. Perfect. Desi pentru un om normal e o glicemie normala pe nemancate, eu o simt ca o valoare mult mai mica. Nu ajuta nici faptul ca probabil glicemia mea a variat in jurul acestei valori in ultimele ore.
8:15 AM 2-3 pliculete de zahar...15 grame, ar trebui sa ma aduca pe linia de plutire. Cheile, telefonul, si borseta salvatoare si am iesit in graba pe usa. O sa manac ceva la servici.
9:15 AM Dupa citit de mailuri si schimbat doua vorbe cu colegii, e timpul sa ma testez. Sper sa nu distrug din nou baia firmei...183 mg/dl. Cele trei pliculete de zahar, o manifestare a efectului Dawn sau a celui Somogyi? Prea multe variabile...4UI de Humalog si ecuatia voi incerca s-o rezolv mai tarziu...dupa cafea.
12:30 PM 77mg/dl ...o glicemie preprandiala frumoasa, pe care n-o simt atat de low ca pe 65-ul de dimineata.
2:30 PM 245mg/dl...no way...Se pare ca dressingul de la salata de la pranz avea zahar...dezavantajele de a manca la foodcourt...niciodata nu stii ce ai in farfurie. 6UI Humalog ar trebui sa ajunga.
4:30 PM 43mg/dl...Clar, am supra-tratat hiperglicemia de acum 2 ore, nu am tinut cont ca mai am insulina activa in organism de la pranz. Si necesarul meu insulinic e mai crescut dupa-amiaza, N-ar fi trebuit sa ajung la hipo...again.
8:00 PM Am ajuns in sfarsit acasa, nu ma mai testez si mananc. Pare fara nici un rost un extra test. Azi e clar o zi "rollercoaster".
11:00 PM Testul dinainte de culcare. 3 cifre si incepe cu 3. 382mg/dl. Wow. Acum imi pare rau ca nu m-am testat la cina. 6 UI Humalog...o unitate ar trebui sa scada cu 40 mg/dl, deci as ajunge safe pe la 140mg/dl.
5:00 AM Imi dezlipesc ochii cu greu...Imi dau seama ca bluza de pijama e uda, fruntea mi-e transpirata. Sunt semi-constienta si gandesc "hipo, trebuie sa ma trezesc". Simt ca ma cufund din nou in somn si fac un efort supraomenesc sa ma ridic din pat. Hubby doarme adanc, nu are sens sa incerc sa-l trezesc. 37 mg/dl. Zahar si apa. Ma gandesc ca ar fi bine sa-mi fac un stoc de sucuri dulci. Nu mai suport gustul de zahar, nu-l mai suport intre dinti si nu e timp sa-l dizolv in apa...Mai stau jumatate de ora treaza, deschid laptopul si citesc stirile. Nu ma mai testez, ma simt in siguranta.
8:00 AM 343mg/dl...Somogyi. Si o iau de la capat.

Da, viata-i un rollercoaster. Fiecare zi e un rollercoaster. 

No comments:

Post a Comment