11.11.11

Testează. Fă mișcare. Testează din nou.

Asta ar trebui să fie deja un reflex pentru cei cu diabet: exerciții fizice regulate, adaptate vârstei, stării de sănătate și condiției fizice, însoțite de măsurarea glicemiei înainte și după efortul fizic. Bine, știm cu toții că mișcarea face bine tuturor, dar cei fără diabet scapă fără înțepăturile de dinainte și de după.

Ca diabetic, valorile acestea glicemice sunt extrem de importante.

În primul rând, glicemia dinaintea exercițiului fizic condiționează chiar efortul fizic in sine și nu ar trebui să fie mai mare de 250 mg/dl sau mai mică de 120 mg/dl. Așa că e recomandat să facem sport doar dacă ne încadrăm în aceste valori de siguranță. Bine, valorile exacte depind de la persoană la persoană și cazurile speciale trebuie discutate cu medicul, acestea sunt doar niște valori de referință.

Tot în funcție de valoarea inițială a glicemiei putem lua măsuri de precauție: carbohidrați în plus, mai puțină insulină sau reducerea ratei bazale dacă folosim o pompă de insulină.

Valoarea măsurată după efort e la fel de importantă. Așa putem masura cu cât ne scade glicemia o oră de alergare, sau câti carbohidrați suplimentari trebuie să luăm înainte de o oră de înot de exemplu. Așa putem evita hipoglicemiile sau hiperglicemiile de după efort (subiectul e foarte stufos și promit că revin cu o postare - sau mai multe - despre asta).

Niște oameni de treabă s-au gândit să adune toate testele astea aici. Sunt câteva întrebări la care trebuie să răspundeți și trebuie să completați glicemia dianinte și de după efort, pot participa și ne-diabeticii, pentru a-i susține pe cei cu diabet. Scopul? Scăderea glicemiei :) și. în funcție de numărul de participanți (până în 14 noiembrie), se vor face donații prin organizații non-profit către diabeticii din zonele defavorizate.

Nu știu dacă România e vizată în toată treaba asta. Dar diabetul nu ține cont de granițe, vârstă sau ierarhie socială. De fapt diabetul nu ține cont de nimic din ceea ce considerăm noi important.

Așa că:

Testează. Fă mișcare. Testează din nou. Și împărtășește-le și celorlalți.

No comments:

Post a Comment