16.12.10

Un doctor bun

De ceva vreme urmaresc niste bloguri de diabetici. Se pare ca in State comunitatea bloggerilor diabetici e mare si extraordinar de activa. Si laitmotivul acestor bloguri era importanta "echipei de ingrijire"... care include nici mai mult nici mai putin decat un medic diabetolog (endocrinolog specialist in diabet), nutritionist, asistenta medicala, oftalmolog. Cel putin. Pai cum sa nu te simti ca o vedeta a diabetului cu asa o echipa care te sustine? :)

Ei bine, asta se intampla in State. La noi e putin diferit. Cel putin cazurile pe care le cunosc. Daca aveti o situatie asa ca mai sus, anuntati-ma.

La noi e lipsa de medici. Sau mai exact, prea putini medici la atatia pacienti. Centrul de Diabet din Cluj e plin. Deserveste tot judetul. Iar spitalul, cam toata Transilvania. O consultatie in ambulator dureaza cam 15 minute. Si asta se intampla cam o data la trei luni. Si rar se intampla sa vad acelasi medic de doua ori intr-un an. Deci mi-e destul de greu sa spun "diabetologul meu".

De aceea m-am bucurat atat de mult cand am gasit un doctor bun. Care sa stie sa asculte si care iti da sfaturi si nu incearca sa te acuze. Care stie sa motiveze. Care e receptiv la ideile si remarcile tale. Care stie ca tu esti unic si ceilalti pacienti sunt unici si dintr-un motiv sau altul nici unul nu va puteti incadra 100% in litera cartii. Care iti raspunde la intrebari si nu se fereste sa iti dea numarul de telefon pentru a-l contacta oricand ai nevoie. Care stie ca diabetul de solicitant 24/7 si ca, desi diabeticii sunt proprii lor medici, din cand in cand au nevoie de ajutor si ca 15 minute de 3-4 ori pe an nu sunt suficiente. Pentru care nu esti doar un pacient sau un studiu clinic, ci esti in primul rand om.

Un doctor bun e vital si pretios. E (mai) greu de gasit. Dar e de neinlocuit. Si niciodata nu poti fi indeajuns de recunoscator pentru un doctor bun.


No comments:

Post a Comment